Geweldige barbecue workshop op horecapleintje

CASTRICUM – De redactie ontving een uitnodiging eens een barbecue workshop bij te wonen. Niet zomaar een barbecue, maar een waar kwaliteit van het product en smaak de boventoon voert. Verslaggever Aart Tóth werd erop uitgestuurd om eens de smaakpapillen te testen en verslag te toen. Hierbij zijn verslag.

Een zomerse woensdagavond was uitgezocht om bij Johnny’s café in de Dorpsstraat een geweldige barbecue te organiseren, niet zomaar een barbecue maar een van zeer hoge kwaliteit en aangepast drankgebruik. Bij aankomst was ik een van de eersten, waardoor ik ook wat voorbereidingen kon volgen. Slager Joost van der Meer, samen met vakgenoot Rob Hoogendijk, waren al druk in de weer met twee prachtige Monolith barbecues op temperatuur te brengen. Ze hadden er een pittige cursus voor doorlopen en mochten zich onderscheiden met de titel “Pitmaster”, wat een serieuze inhoud heeft qua vakmanschap en liefde voor het vak. Het was me al snel duidelijk dat deze barbecue niet te vergelijken is met een huis-tuin barbecue in de achtertuin.

Voorbereiding

De ene barbecue was al gevuld met buikspek vanaf 12.00 uur in de middag om het op 130° en onder een heerlijk sausje gaar te stomen. Ik kreeg meteen een vakkundige uitleg, “Het varken is opgegroeid in de Beemster onder zeer diervriendelijke omstandigheden en voer. Als je de dieren goed diervriendelijk behandeld wat betreft leefruimte, voer en verdere persoonlijke verzorging, zal je dit terugvinden in het eindproduct wat straks op de barbecue ligt”, aldus Joost van der Meer. Meteen werd al duidelijk uit de woorden van Joost en Rob, dat zij gewoon een liefde voelen voor hun vak. Niets geen massa vleesproducten, maar echt met aandacht en liefde gefokt vlees, waar het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Ook vader en moeder van der Meer waren op de try-out afgekomen en waren natuurlijk de specialisten wat betreft de kwaliteit en smaak. Van Theo van der Meer kreeg ik vakkundige aanvulling over vlees en dierenwelzijn in boeiende bewoordingen.

Try-out

Deze barbecue workshop was een soort try-out om te ervaren wat uitverkorenen bij die barbecue ervan vonden en of, dus veel dingen met de groep zelf klaar maken, voor herhaling vatbaar zijn. Na wat uitleg van Joost gingen we aan de gang met als start de puntpaprika’s die gesneden en gekruid werden om vervolgens op de barbecue te belanden. Samen met het eerder genoemde buikspek en kipdijvleesspiezen werden deze geserveerd en waren inderdaad lekker pittig gekruid door de deelnemers van de workshop.

Johnny’s café zorgde intussen met speciale biertjes en deskundige uitleg voor het juiste drankje bij het uitverkoren stukje vlees. En dat vlees mocht er zijn zoals lamsracks en bavette met een deskundige uitleg over de structuur en smaak, waarbij je bij die uitleg al, het werkelijk wilde proeven. Echter even wachten, eerst natuurlijk in de barbecue nadat ik er vooraf wat kruiden op gedaan had. Intussen werd al duidelijk dat er geen sprake meer was van een try-out, de workshop was een groot succes en voor herhaling vatbaar. Er kwamen zelfs toekomstige deelnemers langs die wilden inschrijven. Na rijp beraad werd besloten dat er inderdaad kan worden ingeschreven in de slagerij van der Meer.

Klapstuk

Eerst nog wat gevulde aubergines waar ik het rondbrengen voor mijn rekening nam en nogal veel belangstelling voor dit tussendoortje ervaarde. Daarna was het tijd voor het klapstuk van de workshop, het staartstuk van de koe in optima forma en picanha genaamd, waar uiteraard weer een geweldige uitleg van Joost bij hoorde. En dan na het barbecueën en grillen kon ik opnieuw mijn smaakpapillen strelen en voelde me al behoorlijk gevuld. Als afsluiter was er ook aan het dessert gedacht met een gevulde wrap met banaan chocoladesaus en een likeurtje, waarbij ik bij het nuttigen enige vlekken op mijn overhemd opliep. Vervolgens kwam Johnny met een heerlijk streekproduct de boterbabbelaar-likeur en mijn avond kon niet meer stuk.


Gildenieuws

Openingstijden

MaandagMa 11.00 t/m 18.00 uur
DinsdagDi 08.30 t/m 18.00 uur
WoensdagWo 08.30 t/m 18.00 uur
DonderdagDo 08.30 t/m 18.00 uur
VrijdagVr 08.00 t/m 18.00 uur
ZaterdagZa 08.00 t/m 16.00 uur
ZondagZo t/m
Kip op blik
Doordat de kip op een blik met bier staat blijft hij goed sappig. Eet smakelijk! ... de bereiding »
Recept v/d Week
Widget_33_34_kip_op_blik
bereidingstijd 20 min